Do-In

iStock_000003577447XSmallDo-In betekent letterlijk ‘de weg naar binnen’.

Do-In is een bewegingsvorm voor het strekken van meridianen. Meridianen zijn energiestromen in het lichaam die gekoppeld zijn aan organen of orgaanstelsels. Daarnaast zijn ze ook verbonden aan psychische functies. De oefeningen zijn gericht op het in balans brengen van de energie in de meridianen. De reguliere wetenschap herkent deze Energie (Ki), deels in de energie die door de zenuwbanen stroomt.

Do-In is een van oorsprong uit China afkomstige (zelf)therapie (ca. 500 v. Chr.) en werd Tao Yin genoemd. De bewegingsleer bestaat uit traditionele oefeningen afkomstig uit het Boeddhisme, Shintoïsme en het Taoïsme. De oefeningen vind je terug in Aziatische disciplines als: Aikido, Chi-Kung, T’ai-Chi, Yoga, Zen en diverse meditatie technieken.

Verschil en overeenkomst Do-In en Yoga
Het verschil is dat de nadruk bij Do-In meer ligt op oefeningen voor de meridianen, waarbij de energiecirculatie beïnvloed wordt. Bij gewone(hatha) yoga ligt de nadruk meer op oefeningen voor houding en bewegen gerelateerd aan de chakra’s. Met Do-In komen ademhaling en houding vanzelf in een natuurlijke evenwicht. Doordat de Ki van de meridianen en daar uitvloeiend de hele persoon in balans komt.