Do-In yoga voor zwangerenDeiStock_000011689653XSmall primaire functie van de Lever is om iemand vol van levenskracht te houden. Balansverstoringen in de Lever meridiaan resulteren b.v. in een verlies van vitaliteit, plotselinge uitbarstingen van werklust gevolgd door extreme vermoeidheid, een slecht humeur en schrikachtige reacties op geluid. De afknapper na emotionele opwinding en toegenomen emotionele gevoeligheid en de neiging tot spreken met stemverheffing, worden ook met een disbalans in de Lever in verband gebracht.

Een disbalans in de Lever energie is vaak te zien in de ogen die hun glans verliezen waardoor alles een gelig tintje krijgt. Tevens worden seksueel gerichte klachten toegeschreven aan een disbalans in de Lever.

Mensen met een goede leverenergie zijn vaak mensen die vitaal in het leven staan en die lange termijn beslissingen durven te nemen. Deze mensen stralen levenskracht uit, zijn sterk doch buigzaam. Het in harmonie leven met de omgeving waarin men de zelfexpressie kwijt kan zonder over anderen heen te lopen, is een teken van een goede Lever energie.

De Galblaas beheerst samen met de Lever de soepelheid van de spieren en pezen.

Daar de Galblaas meridiaan aan de zijkant loopt van het lichaam en samen met de Maag- en Blaasmeridiaan de houding van iemand bepaald, is strekking van deze meridiaan goed voor ‘houdingsklachten’.

De galblaas zorgt voor beslissingen die op korte termijn moeten worden genomen. Tevens zorgt de Galblaas voor een nette en georganiseerde omgeving. Is de Galblaas uit balans, dan kan deze zorgen voor een overdreven netheid en ordening waarbij spontaniteit en creativiteit ontbreken.

 

De emotie die bij de Lever- Galblaas meridiaan hoort is woede. Woede kan hier worden opgevat als de drang tot leven (of een idee)die zo groot is, dat ze geen belemmering verdraagt.